Ozonowanie w zakładach przetwórstwa rybnego
We wszystkich zakładach przetwórstwa żywności muszą być zachowane restrykcyjne zasady higieny. Producenci muszą zapewnić odbiorcom żywności - czyli każdemu z nas, że ich produkty są świeże, wolne od bakterii, wirusów, grzybów czy pleśni. W zakładach przetwórstwa rybnego, mięsnego, czy owocowo-warzywnego do sterylizacji pomieszczeń, maszyn i urządzeń, z powodzeniem można wykorzystywać metodę ozonowania.
Polega ona na zastosowaniu ozonu, który generowany jest przez ozonator. Posiadamy takie profesjonalne urządzenie w naszych zasobach i za jego pośrednictwem możemy wykonać ozonowanie zakładów przetwórczych. To metoda czyszczenia przyjazna dla człowieka, która szybko i skutecznie usunie zanieczyszczenia. Ozon ma krótki cykl życia, występuje w środowisku naturalnym np. po burzy. W procesie utleniania usuwa bakterie, wirusy, grzyby, pleśń, czy wszelkie nieprzyjemne zapachy. Pozostawia po sobie tlen, którym oddychamy. Jest efektywnym, ale i bezpiecznym sterylizatorem.