Ozonowanie w zakładach przemysłu spożywczego
W zakładach przemysłu spożywczego produkowana jest żywność, następnie składowana we własnych magazynach lub pakowana na ciężarówki i rozwożona do hurtowni oraz odbiorców indywidualnych. Każdy konsument chciałby mieć pewność, że wybierane przez niego produkty z półek sklepowych są świeże i spełniają normy higieny. To na etapie zakładu przemysłu spożywczego rozpoczyna się droga żywności do konsumenta, dlatego już tam powinny być spełniane restrykcyjne zasady czystości.
Można je zapewnić dzięki wykorzystaniu metody ozonowania. Ozon, nazywany również aktywowanym tlenem, zawiera trzy atomy tlenu. Jest drugim co do siły, znanym człowiekowi sterylizatorem, który jest w stanie w krótkim czasie zniszczyć bakterie, wirusy i nieprzyjemne zapachy, pozostawiając po sobie świeżość i czysty tlen. Ozonowanie zakładów przemysłu spożywczego pozwoli na zapewnienie im czystości. Będziemy mieć pewność przy tym, że czyszczenie ozonem nie będzie oddziaływać negatywnie na zdrowie człowieka.