Ozonowanie w mleczarniach
Zarządzanie czystością i higieną w zakładach produkujących żywność, m.in. w mleczarniach, jest bardzo ważną funkcją. Trzeba zadbać o to, aby w mleczarni panowały czyste, wręcz sterylne warunki, w których nie dopuści się do powstawania i rozwoju potencjalnie chorobotwórczych bakterii, wirusów czy grzybów. Pamiętać należy, że w mleczarniach produkowane jest mleko, które później trafia na nasze stoły, które podajemy swoim dzieciom.
Z tego względu czystość powinna być w takich miejscach priorytetem. Możemy ją zagwarantować dzięki procesowi ozonowania mleczarni. Polega on na wykorzystaniu ozonatora, czyli profesjonalnego generatora ozonu, który emituje aktywowany tlen. Ozon ma krótki cykl życia, ale w jego trakcie łączy się z drobnoustrojami czy brzydkimi zapachami i utlenia się wraz z nimi. Pozostawia po sobie świeży zapach i czysty tlen, którym oddychamy. Czyszczenie mleczarni ozonem to najlepsza i najbardziej bezpieczna metoda na utrzymanie w nich idealnej czystości.