Ozonowanie pomieszczeń chłodni
W chłodniach najczęściej przechowywane są produkty spożywcze szybko psujące się, które wymagają odpowiednich warunków temperaturowych dla zachowania przydatności do spożycia, zakładanej przez producenta. Dlatego należy zapewnić w takich miejscach czy w samochodach spełniających funkcję chłodni podczas transportu żywności na duże odległości, higieniczne warunki, które będą odpowiadać wymogom sanitarnym.
Chłodnie trzeba regularnie i systematycznie czyścić, aby nie pojawiły się w nich żadne pleśnie, grzyby, chorobotwórcze drobnoustroje i wirusy czy nieprzyjemne zapachy, które mogłyby przeniknąć przez żywność. Ozonowanie pomieszczeń chłodni przy użyciu profesjonalnego ozonatora pozwoli na szybkie wysterylizowanie ich i zapewnienie idealnej czystości. Ozonowanie chłodni polega na potraktowaniu jej generatorem ozonu. Sam ozon to aktywowany tlen, zawierający trzy atomy tego pierwiastka. Jest to silny sterylizator, niszczący bakterie, wirusy i nieprzyjemne zapachy. Po pochłonięciu ich pozostaje czysty tlen, którym oddychamy. Proponujemy dezynfekcję chłodni ozonem, a także przeprowadzenie ozonowania klimatyzacji w takich pomieszczeniach.